zeepier-op-leka-2016.reismee.nl

De 1e visdag

Zoals altijd is de 1e dag altijd wat bijkomen van de reis, inkopen doen en de hengels en de boten klaar maken. Het is prachtig weer (Zeepier smolt van de hitte in zijn drijfpak).

Omdat het echter wel hard waaide zijn in de middag een beetje onder de kant aan het vissen geweest. Vroeg naar huis om te eten omdat s ’avonds de wind ging minderen. Dus na het eten nog snel een paar uurtjes gevist. Om zo ongeveer 22:30 ging de zon onder zijn we richting huis gevaren.

Zeepier, Niels en Wiegert varen met de houten visserboot van Karl Oddvar. Bijna nieuwe Euro 0,001 motor zit daarin,

Bij thuiskomst nog snel de vissen gefileerd en in de koelkast gezet. Hebben we in elk geval morgen vis voor in de viscurry.

De reisdagen

Over de reisdagen valt net zoveel te vertellen. Maandag hebben we een voorspoedige rit gehad naar Frederikshaven. De boottocht naar Oslo was normaal. Tijdens het buffet ging George uit zijn dak van de garnalen.

De boot kwam om 07:30 aan in Oslo en al om 08:35 waren we op pad naar het noorden. Bij Kvam stonden we ineens stil in de file voor een ongeluk. Dan is het altijd gokken hoe lang dat gaat duren (je moet toch op tijd bij de ferry naar Leka zijn). In dit geval kozen wij ervoor om een alternatieve route te rijden. Een ander busje met Nederlanders dat voor ons stond bleef afwachten. Om 21:25 kwamen we na een paar uurtjes stevig doorrijden aan bij de ferry naar Leka. Op de haven stond inmiddels al ca 10 minuten dat busje met die andere Nederlanders. Om strak 21:30 vertrok de ferry naar leka.

Even de herinnering ophalen; wat was Leka ook al weer?

Nog een paar dagen en dan start de reis. Zaterdag de bus en aanhanger en de spullen van Rene, Wim en George ophalen. Zondag de aanhanger opnieuw laden met de spullen van Zeepier en Niels erbij. Maandagochtend om 05:00 uur vertrek. Zeepier zit krap inzijn tijd en gebruikt het slechte weer van Koningsdag maar om zijn laatste spullen in orde te brengen. De hengels staan klaar, de drijfpakken en regenkleding is ingepakt, de accu's van de marifoons en gps-plotter zijn opgeladen en de apparatuur is getest. Maar verder moet alles nog gepakt worden.

Even de herinnering ophalen. We gaan voor de .... ste keer naar Leka. Daar kunnen we nog geen genoeg van krijgen.Leka is een eiland direct voor de kust tussen Rørvik en Brønnoysund, ongeveer 850 km noord van Oslo.

We huren daar een huis direct aan de (ferry)haven: zie het witte huis op de voorgrond op https://vimeo.com/109141935. Het landschap op Leka mooi https://vimeo.com/111768209, een mooie historie en heel bijzondere geologie. Ook de iets wijdere omgeving is prachtig en het geheel maakt deel uit van een grote Noorse sage.

De zeven zusters; De versteende zusters van de maagd Lekamøya.

Torghatten; de hoed van de koning van Sømna doorboort door de pijl van Hestmannen.

Lekamøya; Zelf ook overvallen door het daglicht en versteend op het eiland Leka.

De geologie: Leka een Ofioliet; aan de westzijde kleurt Leka knal-oranje door het aardmantelgesteente aan het oppervlak (serpentiniet).

Heel langzaam worden de mannen wat rusteloos.

Nog 3 weken! Dan hebben we de 2e visdag er al op zitten. Heel langzaam worden de mannen wat rusteloos.

Dat begon eigenlijk al een beetje eind maart met een vistochtje van Zeepier op de Noordzee samen met Wim, Rene en Wiegert. Een heel taai tochtje overigens; zwakke magen hadden het moeilijk. Een verslag daarvan kun je lezen op de blog van Rene (http://leka-2016.reismee.nl).

Afgelopen weekeinde de laatste menu-onderdelen voorbereid. Zeepier hoeft alleen nog even naar de Islamitische slager voor dat wat niet meer genoemd mag worden!

Innocent

George belde vorige week dat we mogelijk een tekort aan diepvriesfolie hadden. Deze week belde hij dat hij proefondervindelijk had vastgesteld dat we toch nog 200 meter buisfolie hebben. Dat zou genoeg moeten zijn. Zeepier is wel benieuwd hoe dat nu op de rol zit!

Gisteren stond Wiegert (je weet wel die van dat zwaar aan de bodem pilkeren!) bij Zeepier voor de deur. Hij moest nog een lijn opgespoeld hebben; of Zeepier effe wilde helpen. De knoopsterkte van de 8 braid 0,20 Ultra Cast die hij er vorig jaar op gezet had was niet naar zijn zin; hij wilde weer terug naar de voor hem vertrouwde Fireline 0,25 mm. Kan hij weer gewoon de boot ankeren met zijn pilkertjes;

Wim is druk doende met inkopen van levensmiddelen en huishoudspullen en René is ook al zijn spullen bij elkaar aan het harken.

Het busje, de aanhanger en het tolcontract voor de Noorse tolwegen zijn geregeld. De laatste gegevens voor de ferryovertochten zijn doorgegeven aan Stenaline en de lawaaiige slapers zijn bij elkaar in de hutten ingedeeld.

Eigenlijk is Niels de enige die het allemaal rustig laat gebeuren. “Laat me maar weten hoe laat je de aanhanger wilt laden, dan lever ik mijn spullen en zal ik je helpen met laden” is zijn reactie.

Zeepier zag op de website van Stenaline Tijdens (school)vakanties verandert de Stena Saga in een boot voor kinderen, met piraat activiteiten en veel vermaak voor de jongste passagiers.”. Er is dus aan boord ook voor George en Wim van alles te doen!

Cool

Alsof we er nog nooit over gecommuniceerd hadden stuurde Karl Oddvar nog een sms met de vraag “hvilken dato er det dere kommer?”. In goed Nederlands “welke datum komen jullie?”. We zullen maar denken dat het in elk geval een geruststellend idee is, dat hij verwacht dat we komen!

Leverantie mogelijk en het recept

Het leveren van die dingen van stieren blijkt geen probleem; moeten we alleen even bestellen. Die van lammeren is nog makkelijker aan te komen. Die liggen gewoon in de koelvitrine bij de marrokaanse slager. Het schijnt een echte delicatesse te zijn met een heerlijke smaak (Zeepier krijgt al schrijvende wel een beetje last van opgetrokken ballen!)

Echt keiharde afwijzingen heeft Zeepier van zijn medereizigers ook niet ontvangen. Dus alvast de bereiding opgezocht:

  1. Week de 6 stieren- of 12 lams...... een nacht in zout water.
  2. Laat gezouten water in een pan tegen de kook komen. Leg de ballen erin en kook ze 6 à 8 minuten op een middelmatig vuur (tegen de kook houden is al voldoende).
  3. Haal ze uit depan en leg ze in koud water om af te koelen. Verwijdervoorzichtig het buitenste witte dooraderde vlies en snij ze in dikke plakken.
  4. Kruiden met peper en zout en draai ze door de bloem.
  5. Smelt boter in een koekenpan. Bak ze 5 min. aan elke kant op een middelmatig vuur.
  6. Hak 2 teentjes knoflook en wat peterselie fijn en bak deze op het laatst even mee aan.

Serveer met gebakken aardappels of aardappelpuree en bijvoorbeeld sperciebonen.

Zie ook: Recept voor stieren- of lams......(jes)

Nog 6 weken te gaan!

Met nog 6 weken te gaan, moeten nog één dag op het menu invullen. Lastig! We zijn gewent om tenminste één maaltijd met wild te eten. De jagersclub ligt op zijn kont en komt niet af met gans, haas of ander vlees. Meeste huiseigenaren die we in het verleden in Noorwegen hadden, waren jagersen konden ons hertenvlees leveren. Op Leka kennen we geen leverancier van hertenvlees en Karl Oddvar jaagt niet, dus die kan ook niet leveren.

Vlees van de slager staat er genoeg op het menu. Dus onder het mom van “niet zeuren gewoon eten wat de pot schaft!” maar eens omgekeken naar orgaanvlees. Bij de slager kun je dat op je buik schrijven. Weken tevoren bestellen, want die lui slachten zelf niet meer en moeten het dus apart laten houden in de slachterij. Bij de onze mannen kan dat ook last geven. In het verleden meegenomen lever, zure zult en balkenbrij, alsmede ter plekke geoogste en gekookte schelvis-en kabeljauwlevers ondervonden toch ook wel enige weerstand.

Zeepier denkt het nu gevonden te hebben. Zonder dat Rene zich daarvan bewust was, kwam het originele idee eigenlijk van hem; Testikels! Testikels van diverse dieren schijnen heerlijk te zijn. Kiezen welke soort precies is lastig. Zeepier schat zo in dat bij onze mannen de keuze voor een soort ook niet makkelijk bespreekbaar is. Dus maar eens achter gesloten deuren met Wiegert in overleg en hem het palet aan mogelijkheden voorleggen. Dat is wel een beetje een vrij-denker als het om eten gaat.

We zijn welkom op Leka; tenminste?

Gisteren ineens een uitgebreide sms van Karl Oddvar. Hij was net terug van eenlangere tijd werkenop zee en wist niet of hij al contact met ons had (?). Hij reageerde op onze laatste sms waarin we aangaven in welkeperiode we wilden komen en met de vraag of dat kon, of de renovatie van de motorkruizer al klaar was en of we dit keer een fles cognac voor hem mee moesten brengen.

Karl Oddvar's reactie: Geen enkele reactie op onze vraag of we welkom waren in de aangegeven periode. Kennelijk is dat bij hem wel geland en vindt hij het niet nodig om daarop verder te reageren. Niets over de renovatie van de motorkruizer. Cognac meebrengen was wel een goed idee. Sinds vorig jaar zijn er nieuwe douane-regels enkun je het tabak-quotum inruilen voor extra alcohol. Heel goed idee vond hij het dat weonze tabac-quota inruilen voor5 flessen cognac. Dat aantalis ook geen enkel probleem!

Cool

Nu maar hopen dat hij de boten in orde maakt! Communiceren met Karl Oddvar; blijft altijd spannend, maar komt altijd goed!

Effe Kennismaken

Voor degenen die ze nog niet kennen dit zijn de leden van ons viscollege: